Kun pizza valloitti Amerikan

Pizza on yksi suurimmista ruokainnovaatioista maailman historiassa, ja tuo herkullinen, vehnäinen lätty on levinnyt ympäri maapallon ehkä kokonaisvaltaisemmin kuin mikään muu ruokalaji. Kuitenkin parhaiten pizzan suuri suosio on luultavasti nähtävissä Amerikassa, joka on nykyaikaisen pikaruokakulttuurin kehto, ja jolla on omastakin takaa olemassa erittäin monipuolinen ja maukas valikoima erilaisia suosittuja ruokalajeja.

Hampurilaiset ja erilaiset kanatuotteet kilpailevat pizzan kanssa suosiosta

Hampurilaiset ja esimerkiksi kanatuotteet laittavat lujasti pizzalle kampoihin keskinäisessä kilpailussa, mutta siitä huolimatta pizzan suosio on todella suuri, eikä sitä todennäköisesti voi mikään horjuttaa. Vuodesta toiseen pizza porskuttaa suosion huipulla erilaisissa vertailuissa, ja Amerikassa ei ole montaa ravintolaa, jonka menusta ei löytyisi omaa pizzalistaa. Nykyään pelkästään Yhdysvaltojen pizzaravintolateollisuuden arvo on noin 37 miljardia dollaria.

Italialaisten siirtolaisten runsaus selittää osittain pizzan suosiota

Toki Yhdysvalloissa asuu runsaasti eri maista tulleita siirtolaisia, joiden joukossa on paljon italialaistaustaisia ihmisiä. Eri puolille Amerikkaa asettuneet siirtolaiset ovat perustaneet pizzaravintoloita, ja aktiivisesti tehneet tätä nerokasta ruokalajia tunnetuksi aina vain uusille ihmisille. Tyypillisesti italialaiset eivät ole keksinnöistään mustasukkaisia, eivätkä tunne tarvetta salailla reseptien ainesosia tai muutella mittasuhteita saadakseen yritteliäät pizzanpaistajat epäonnistumaan leipomustensa kanssa. Päin vastoin, italialainen on erittäin ylpeä kotimaastaan, ja kaikista sen maailmalle tarjoamista kansallisaarteista. Ja jotta muut kansat saataisiin toden teolla ymmärtämään pizzan hienous, on tietysti pyrittävä neuvomaan muita, ja avoimesti kertomaan, miten saavuttaa mahdollisimman onnistunut lopputulos.

Amerikkalaiset ovat ottaneet erilaiset pizzat omikseen

Amerikkalaiset ovat todella ottaneet pizzan omakseen, ja siellä onkin syntynyt eniten erilaisia tyylisuuntauksia alalajeiksi maan pizzakulttuuriin. Hyvin tyypillistä on, että esimerkiksi Greek pizza eli kreikkalaistyylinen pizza ei ole kehittynyt Kreikassa, vaan se on saanut alkunsa kreikkalaistaustaisten siirtolaisten Yhdysvaltoihin perustamista pizzerioista.

Myös kaupunkien välille on Amerikassa syntynyt eroavaisuuksia pizzatyylien välille. Erot eivät välttämättä ole kovin suuria, mutta joka tapauksessa kuitenkin selvästi havaittavissa. Esimerkiksi St. Louis -tyyliseen pizzaan laitetaan usein mozzarellan sijaan, tai vähintäänkin sen lisäksi, Provel -juustoa, Quad City -tyyppinen pizza on epätyypilliseen tapaan melko voimakkaasti maustettu, ja Detroitin seudun oma mukaelma on neliön muotoinen, paksu ja hyvin ruokaisa versio, jonka täytteinä suositaan usein esimerkiksi pepperonia ja oliiveja.