Pizza – ruokalaji, joka laittoi Amerikan polvilleen

Pizza ruokalajina levisi Amerikan mantereelle ensimmäisen kerran 1900-luvun alussa italialaisten siirtolaisten mukana, ja toinen suosion aalto löi toisen maailmansodan jälkeen Italiassa palvelleiden sotilaiden palattua takaisin kotimaahansa. Kuten tiedämme, pizza hurmasi amerikkalaiset siinä missä lähes koko muunkin maailman. Ja miksei olisi hurmannut? Tässä yksinkertaisessa keksinnössä on jotain perustavanlaatuista, ja siksi se ruokkii ihmisen vatsan lisäksi myös hänen sielunsa.

Amerikassa pizzakulttuuri voidaan karkeasti jakaa kahteen eri suuntaukseen. Selvästi perinteisestä, italialaisesta tyylistä poikkeava chicagolainen pizza, eli pannupizza, on nimensä mukaisesti Chicagossa syntynyt, paksupohjainen, piirakan tyyppinen pizza. Siinä on korkeat reunat, ja erittäin ilmava, hyvin kohotettu ja täyteläinen pohja. Täytteet laitetaan usein päinvastaisessa järjestyksessä, eli alimmaiseksi, suoraan taikinan päälle lisätään runsaasti viipaloitua, tuoretta mozzarellaa, sen jälkeen lihaa ja kasviksia, ja päällimmäiseksi tomaattikastiketta tai -murskaa. Perinteisesti chicagolaistyyppisen pizzan täytteitä ovat jauheliha, makkara, pepperoni, sipuli, sienet ja vihreä paprika. Kuten sanonta kuuluu: “Amerikassa kaikki on suurta.” Ja juuri siihen tarpeeseen on syntynyt tämä muhkea pizzavariaatio.

Toinen Amerikassa valtaa pitävä pizzatyyli on New York Style -pizza, joka on chicagolaista serkkuaan lähempänä alkuperäistä italialaista pizzaa. Siinä on autenttiseen tyyliin ohut, rapea pohja, ja usein chicagolaispizzaa kevyemmät täytteet. Erona napolilaiseen klassikkoon on pohja, jossa on kuitenkin sen verran enemmän rakennetta ja joustavuutta, että se on helppo lennossa syödessä taittaa kahtia, ja näin nauttia vaikka kävellessä, kokonaan ilman aterimia. Kiireisen suurkaupungin elämänmeno kun asettaa tietysti omat vaatimuksensa myös klassikkoruokalajeille.

Myös Kaliforniassa voidaan sanoa olevansa omanlaisensa pizzakulttuuri, jota leimaa voimakkaasti keittiöiden sekoittuminen ja ruokalajien ennakkoluuloton yhdistely. Erilaiset burger-pizzat, tacopizzat ja vastaavantyyppiset innovaatiot ovat lähtöisin länsirannikolta. Kalifornialainen pizza voi luontevasti sisältää esimerkiksi thai- tai barbecue -kastiketta, sekä myös erilaiset tuoreet ainekset kuten idut ja versot, tai vaikkapa raastettu porkkana ovat varsin suosittuja ja normaaleja pizzatäytteitä Kaliforniassa.

Ehkä tässä onkin vielä yksi selitys pizzan voittokululle. Kyseessä on loputtomasti varioitavissa oleva, jokaiseen mahdolliseen makuun ja tilanteeseen taipuva ruokalaji, joka kuitenkin on aina selvästi tunnistettavissa omaksi itsekseen. Sen toimivampaa tuotetta ei voi keksiä.