Italialainen pizza hyväilee makuhermoja

Perinteinen italialainen Margherita-pizza on yksinkertaisuudessaan nerokas kokonaisuus. Lähipizzerian neljän täytteen fantasia-vaihtoehtoihin tottuneelle ruokailijalle ajatus pelkällä tomaattikastikkeella ja mozzarellajuustolla päällystetystä lätystä voi tuntua mahdottomalta, mutta maistamisen jälkeen saattaa käydä niin, ettei entiseen ole enää paluuta. Puhtaat, hyvälaatuiset jauhot, raikas vesi, tuore hiiva ja öljy leipoutuvat osaavan pizzakokin kämmenissä kuohkeaksi, venyväksi taikinaksi. Kunnollisen kohottamisen jälkeen möykky pääsee jälleen kokin hyppysiin, jossa se pyörähtelee tasaiseksi ja sileäksi pyöryläksi, valmiina ottamaan vastaan herkulliset päälliset.

Tomaattikastike ja muut herkulliset täytteet

Seuraavassa vaiheessa pohjan päälle levitetään pitkään haudutettu tomaattikastike, asetellaan reilusti meheviä möykkyjä puhvelinmaidosta tehtyä mozzarellaa, ja ripotellaan lopuksi anteliaasti aromikasta oreganoa. Pizzaa paistetaan mahdollisimman kuumassa uunissa, kunnes juusto on sulanut ja paikoin ruskistunut, ja reunat ovat saaneet reilusti rapeutta ja väriä. Uunista otettu pizza viimeistellään tarjoilukuntoon tuoreen basilikan tuoksuvilla lehdillä, jolloin myös Italian lipun Il Tricoloren värit punainen, valkoinen ja vihreä täydentyvät valmiiksi. Rapean, vehnäisen taikinan, kuuman juuston, ja täyteläisen tomaatin jumalainen liitto on solmittu, ja perinteinen napolilainen pizza on valmis nautittavaksi.

Italialainen la dolce vita

Italialaiset ovat kuuluisia la dolce vitastaan, nautinnollisesta elämästä, joka hyväilee tasapuolisesti ihmisen kaikkia aisteja. Ehkä juuri siksi onkin hyvin loogista, että pizzan kaltainen täydellisyyttä hipova ruokalaji on alun perin nimenomaan italialaisten tekemä keksintö. Siinä ei ole mitään liikaa, ei mitään liian vähän, vaan kaikkea juuri sopivasti, ja oikeassa suhteessa. Ei ole olemassa montaa muuta maata, joka voisi ylpeillä sillä, että maan perinneherkusta on tullut jokaiseen maailmankolkkaan levinnyt ilmiö. Vyöryessään ympäri mantereita, on pizza luonnollisesti tullut varioiduksi moneen kertaan, ja siitä on syntynyt erilaisia suuntauksia ja alalajeja kunkin alueen asukkaiden mieltymysten mukaan. Erilaisilla lihoilla ja makkaroilla lastatut paksupohjaiset pannupizzat ovat hyvin kaukana napolilaisen oliivilehdon yli leijailevan tuoksun alkulähteestä.

Pizzan kotimaassa Italiassa näihin variaatioihin suhtaudutaan suopean hyväntahtoisesti, mutta kuitenkin tiukasti raja vetäen. Pizza on pizzaa, ja siitä ollaan luonnollisesti aina ylpeitä, mutta aito, italialainen pizza painii kuitenkin ihan eri sarjassa kuin muiden maiden tekeleet. Sanotaankin, että Italiassa pizza jakaantuu kahteen kategoriaan: italialainen pizza ja muu maailma.