Pizza – herkkujen herkku tyylistä riippumatta

Pizzasta puhuttaessa suurin osa ihmisistä varmasti hahmottaa mielessään suunnilleen saman tyyppisen kuvan pyöreän vehnäpohjan päälle kasatusta, oreganolta tuoksuvasta, juustokuorrutteisesta herkusta. Italiassa napolilaiset edustavat ylpeinä pizzan alkulähteitä, ja alkuperäisimmillään pizza varmasti onkin juuri Napolissa, heti kiviuunista vedettynä, päällystettynä vain tuoreella tomaattikastikkeella ja mozzarellajuustolla. Kaikessa yksinkertaisuudessaan Pizza Margherita onkin suorastaan nerokas keksintö, ja helppo valmistaa myös itse kotona. Levitessään vähitellen ympäri maailmaa, on tämä klassinen italialainen ruokalaji kuitenkin tullut varioiduksi kymmenillä eri tavoilla, ja tänä päivänä sana pizza voikin kätkeä sisäänsä kovastikin toisistaan poikkeavia ruoka-annoksia.

Napolilaistyyppisen pizzan lisäksi on muutamia muita, suurempia pizzasuuntauksia, mutta karkeasti pizzatyypit voidaan jakaa kahtia italialaiseen ja amerikkalaiseen tyyliin, joilla on molemmilla useita alalajeja. Esimerkiksi chicagolainen pizza on nimensä mukaisesti Yhdysvaltojen Chicagossa kehitelty, korkeareunainen, piirastyylinen pizza, jonka pohjaan on lisätty reilusti mozzarellaa. New York Style -pizza on hyvin saman tyyppinen, ohutpohjainen lätty kuin napolilaiset serkkunsa, mutta pohja on kuitenkin sen verran tanakampi, että siivun voi syödessään helposti taittaa kahtia, mikä helpottaa lennossa ruokailua kiireisen suurkaupungin kiihkeässä sykkeessä. Myös täytevaihtoehdot ovat napolilaista versiota monipuolisempia.

Nykyisin pizza voikin siis yhdelle tarkoittaa vaikkapa piirasmaista, sisään leivottua calzonea, tai vastaavasti ruokakaupan einesaltaasta ongittua, reilun kämmenen kokoista, mikrossa lämmitettävää klassikkoa. Toiselle taas pizza ei ole juuri muuta, kuin paksu, rasvainen ja valkosipulilla kyllästetty pannupizzasiivu pikaruokalassa, ja kolmas nauttii lättynsä mieluiten trendiravintolassa viinilasillisen seurana rucolalla, artisokalla ja kylmäsavulohella peiteltynä. Erilaisia pakastepizzoja kaikilla mahdollisilla täytteillä löytyy mistä tahansa ruokakaupasta kokonainen kylmäaltaallinen.

Pizza sopii syötäväksi monissa eri tilanteissa, eikä käsitteitä muuttopizza, lohtupizza tai krapulapizza tarvinne sen tarkemmin selittää. Pizza kokoaa ihmiset yhteen, ja on usein kiinteä ja olennainen seuralainen ihmisen elämän suurissa risteyksissä. Ovikellon lupaava kilahdus, ja pizzalähetin ilmestyminen ovensuuhun herättävät henkiin niin viimeiset laatikot uuteen kotiin rahdanneen muuttoporukan, juuri synnytyssairaalasta kotiin saapuneen, uudella tulokkaalla kasvaneen perheen, tai kauas lapsuudenkodista opiskelemaan muuttaneen nuoren. Toisaalta se tarjoaa yhtä lailla lohtua niihin yksinäisiin ja kurjempiin hetkiin elämässä, kun olo on surkea, eikä oikein tiedä, minne muuallekaan soittaa, kuin lähimpään noutopizzeriaan.