Hyvä pizza syntyy yksinkertaisuudesta

Pizza on yksi suosituimmista ja nerokkaimmista ruokalajeista maailmassa. Se on helppoa ja nopeaa valmistaa, maistuu hyvältä, ja sopii lähes mihin tahansa tilanteeseen ja jokaiselle aterialle. Niinpä jonkinlaisia perustason pizzakokin taitoja voikin pitää lähes yleissivistykseen kuuluvina, ja vähintäänkin ne tuovat paljon iloa elämään. Muutamalla yleispätevällä niksillä kuka tahansa oppii valmistamaan maukasta pizzaa kotikeittiössä helposti ja edullisesti.

Hyvä etukäteisvalmistautuminen on pizzan paistamisessa olennaista, joten tarkoitukseen on syytä varata sopivat, laadukkaat raaka-aineet. Pizza on parhaimmillaan tuoreista, maistuvista aineksista tehtynä, joten on hyvä varmistaa, että jauho on mahdollisimman hienoa, hiiva tuoretta, ja vesi raikasta. Myös riittävän pitkä, jopa 48 tunnin kohottaminen, on yksi täydellisen pizzan salaisuuksista. Toki valmista syntyy nopeamminkin, ja tunnin-parin kohotuksella syntyy aivan kelpoa jälkeä. Taikinan voi myös tehdä jääkaappiin valmiiksi tekeytymään, sillä se säilyy kylmässä kolmekin vuorokautta, ja vain paranee ajan kuluessa. Hidas nostatus viileässä tuo taikinaan makua, ja lisää valmiin pohjan rapeutta. Mahdollisen ylijäämätaikinan voi myös pakastaa hätätilanteita varten. Yritys ja erehdys muovaavat jokaiselle oman suosikkireseptin, mutta aivan tavallisella pizzataikinan perusohjeella pääsee jo hyvin alkuun.

Vaikka vuosisadat ovat muokanneet pizzan käsitettä, ja nykyään pizzan päälle käy luontevasti mikä tahansa, voi yleisenä ohjenuorana kuitenkin suositella pyrkimään pizzatäytteissä yksinkertaisuuteen. Tomaattikastikkeen voi keittää itse, tai turvautua valmiiseen versioon, joita on saatavilla aivan päteviä vaihtoehtoja. Pizza on parhaimmillaan hyvin yhteen sopivien, tuoreiden makujen pyhä liitto, ja silloin vähemmän on enemmän. Lisäksi, mitä enemmän pizzassa on täytteitä, sitä hitaammin se paistuu, jolloin lopputuloksesta tulee löysä ja kostea. Yksi, tai korkeintaan kaksi täytettä, ja hyvä juusto – sen enempää ei täydellinen pizza kaipaa.

Hyvän maun ja onnistuneen rakenteen saavuttamiseksi pizza tulee paistaa mahdollisimman korkeassa lämpötilassa, joten uunin voi lämmittää kunnolla kuumaksi. Tällöin pinta paistuu rapeaksi, mutta sisus on edelleen mehukas ja pehmeä. Valmiin pizzan reunuksen on oltava kunnolla ruskistunut, juuston sulanut ja paikoitellen pintaansa hieman väriä saanut. Pizzan voi halutessaan kääntää paistamisen puolivälissä, mikä tuo tasaisemman paistotuloksen.

Lopuksi pizzan annetaan jäähtyä hetki, kunnes sitä voi itseään polttamatta käsitellä. Valmis herkku nostetaan kokonaisena lautaselle, tai leikataan kolmionmallisiksi siivuiksi, mikäli syöjiä on useampia.