Kolmella niksillä pizzasta parempaa

Hyvän pizzan valmistus on helppoa, mikäli tutustuu ohjeisiin, käyttää tuoreita raaka-aineita, ja opettelee muutaman niksin, joilla vielä edesauttaa onnistunutta lopputulosta. Moni saattaa kysyä, että mitä ihmeen ohjeita pizzan tekemiseen ylipäätään vaaditaan. Vähän vettä ja jauhoja sekaisin, päälle tomaattimurskaa ja täytteet, ja lätty uuniin. Usein ensimmäiset pizzanpaistokokemukset ovat mukavia lapsuusmuistoja lauantai-iltojen peltipizzoista. Lopputulos on aina samanlaista, toki hyväksi havaittua peltipizzaa, ja tätä mallia seuraten monet aikuisetkin oman elämänsä pizzakokit juuttuvat usein tekemään pizzan aina samalla kaavalla. Kannattaa ehdottomasti kuitenkin testailla eri taikinareseptejä, vaihdella kohotusaikaa ja joskus rohkaista antamaan mahdollisuus aivan uusille täytevaihtoehdoille.

Ja vaikka olisikin jo löytänyt sen itselle ainoan oikean tavan paistaa pizzan kotikeittiössään, tai tutkii netistä miten valmistaa pizzaa, niin siitäkin huolimatta kannattaa tarkistaa, voisivatko seuraavat vinkit nostaa kokemuksen vielä astetta korkeammalle tasolle. Pizzan valmistukseen liittyy nimittäin muutama yksinkertainen ammattilaiskikka, joita kotikokki ei välttämättä ole tullut kokeilleeksi.

Ensimmäiseksi kannattaa muistaa lisätä riittävästi suolaa taikinaan. Suolan käyttöä tulee helposti arastelleeksi, etenkin kun pizzan täytteet juustoineen ovat helposti melko suolaisia. Pelkät jauhot ja vesi eivät kuitenkaan maistu oikein miltään, ja siksi myös taikinan maustamiseen on hyvä kiinnittää huomiota. Itse tehty pohja on aina maukkaampi kuin valmistaikinasta tehty, ja hyvistä täytteistä huolimatta täydellisen pizzan perusta piilee juuri pohjan ominaisuuksissa.

Toinen pizzapohjaan liittyvä ammattilaisvinkki koskee taikinan käsittelyä. Kaulimen voi huoletta jättää keittiön laatikkoon, ja muovailla taikinaa käsin. Kaulitseminen vähentää pizzan kuohkeutta ja ilmavuutta, ja saa pohjan helposti liian tiiviiksi ja kovaksi. Paras tapa vaivata taikinaa on laittaa se suoraan pöydälle, ja työnnellä ja pyöritellä sitä reilusti paljain käsin. Pizzan muotoon ei myöskään kannata kiinnittää liikaa huomiota, paras pizza on juuri hieman epäsymmetrinen ja käsintehdyn oloinen, eikä säännöllisen muotoinen, tasainen ympyrä.

Vaikka kaupoista löytyy valmiita tomaattikastikkeita, kannattaa kastike aina ehtiessään keittää itse. Valmiit pizzakastikkeet ovat usein erittäin sokerisia, ja niiden sijaan itse maustamalla ja sekoittelemalla viitseliäs kotikokki saa aikaan huomattavasti aidomman makuisen ja terveellisemmän version. Lisäksi täytteitä valitessaan on tärkeää satsata varmasti hyvälaatuiseen juustoon. Eri vaihtoehtoja testailemalla löytää itselle maistuvimman ja version.