Miten syntyy perinteinen italialaistyyppinen pizza?

Italialaiset ovat tarkkoja siitä, minkälaista pizzan tulee olla voidakseen tulla kutsutuksi aidoksi italialaiseksi pizzaksi. Tarvitaan tietynlaiset, laadukkaat ja tuoreet raaka-aineet, sekä klassinen valmistusprosessi. Ratkaisevia ovat myös pizzan ulkonäkö, muoto ja koko. Periaatteet ovat kuitenkin selkeät, ja kuka tahansa voi oppia valmistamaan tätä autenttista herkkua, kuin suoraan napolilaisen pizzerian uunista.

Pizzapohja on pääasiassa jauhoa, joten sen laadulla on suuri merkitys pohjan makuun ja rakenteeseen. Hyvään pizzaan valitaan mahdollisimman hieno vehnäjauho. Hiivan on oltava tuoretta, ja se liotetaan lämpimään veteen. On tärkeää, ettei vesi ole liian kylmää tai kuumaa, vaan nimen omaan lämmintä. Tällöin hiiva liukenee riittävän hyvin, mutta ei kuole liian kuumassa lämpötilassa.

Seuraavaksi lähes kaikki jauhot kasataan pöydälle korkeaksi, tulivuoren muotoiseksi kasaksi, jonka kraatteriin kaadetaan hiiva-vesiseos. Ainekset sekoitellaan tasaiseksi massaksi, jota vaivataan huolellisesti käsin 10-15 minuutin ajan, jotta taikinasta tulee mahdollisimman ilmavaa ja elastista, ja joka irtoaa hyvin käsistä ja pöydän pinnasta. Kohotusta varten taikina laitetaan oliiviöljyllä voideltuun kulhoon, jossa taikinaa ensin pyöräytellään, jotta taikinan pinta saa kevyen öljykerroksen. Sen jälkeen kulho peitetään, ja taikinan annetaan kohota lämpimässä paikassa ainakin neljästä viiteen tuntia. Vanha ja kaunis italialainen tapa on siunata taikina tekemällä sen pintaan veitsellä ristin muotoinen kuvio. Täysin autenttiseen prosessiin pyrkiessä taikinan siunaaminen on pikantti lisävaihe valmistukseen.

Kohottamisen loppuvaiheessa uuni esilämmitetään 250 asteeseen, ja taikinasta houkutellaan puristellen kaikki ilmakuplat pois. Möykky pyöritellään ja levitellään tasaiseksi, säännöllisen pyöreäksi lätyksi, ja asetetaan joko pizzakivelle tai leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Mikäli on tarkoitus valmistaa pizza rossaa, eli punaista pizzaa, lisätään pohjan päälle ensimmäiseksi tomaattikastike. Italiassa valmistetaan pizzaa myös kokonaan ilman tomaattia, jolloin kyseessä on pizza bianca, valkoinen pizza. Taikinan reunoja voi kevyesti sivellä oliiviöljyllä ennen uunin laittamista. Noin kymmenen minuutin paistamisen jälkeen pizzan päälle lisätään viipaloitu mozzarellajuusto, sekä kaikki muut mahdolliset täytteet.

Paistamista jatketaan, kunnes juusto on täysin sulanut ja saanut hieman väriä, ja taikina on paistunut kullanruskeaksi ja rapeaksi. Pizzan reunaa varovasti nostamalla voi tarkistaa, että myös pohja on riittävän paistunut ja ruskistunut. Sen jälkeen höyryävä herkku koristellaan tuoreilla basilikan lehdillä, ja syömisnautinto on valmis alkamaan.